divendres, 24 de febrer del 2012

Com crear Rutes amb el Google Earth

Agarïments:
Dedico aquest tutorial al Javier, que per la seva culpa, m'he posat de ple en el món dels GPSs

Pròleg:
Des de fa poc temps disposo d'una GPS, un Garmin Edge 705, regal del Javier i company de fatigues que s'ha passat al 800. Una de les coses que et permet l'aparell (com la majoria) es la de carregar-li rutes preparades còmodament des del sofà de casa (millor això que anar fent invents "in situ"). Una de les coses que volia fer era la d'intentar buscar i crear noves rutes i posteriorment, poder-les penjar al GPS. Després de provar diferents programes (o la combinació entre ells) puc dir que el millor i més senzill es fer-ho amb el Google Earth (gratuït i molt intuitiu), d'altres, com el BaseCamp, treballen a partir de plantilles cartogràfiques (TopoEspaña, TopoHispania, OpenRoute, etc...), algunes poc actualitzades o que no mostren realment tots els camins.

Introducció:
Si ja has fet servir algun cop el Google Earth (i si no, ja tardes), possiblement ja sabràs que es una potent aplicació que no serveix únicament per veure casa teva des de l'aire o si aquell dia hi tenies aparcat el cotxe davant (jo ho he fet, i sí, el tenia!!!), també et permet, entre d'altres coses, la de crear rutes que després pots penjar al GPS. El Google Earth utilitza les imatges de l'ICC (Instiut Cartogràfic de Catalunya) o sigui, material de qualitat!

Anem al gra:
Intentaré fer-ho el mes senzill possible. Un cop tens localitzada la zona que t'interessi i havent localitzat una possible ruta, fas un click en el botó del menú superior (el que té 3 puntets units per una linea),


se t'obrirà una subpantalla perquè li donguis nom a la ruta (Ex. Riudecanyes) aquesta no desapareixerà fins que no tinguis acabada la ruta,
 

ja pots començar a dibuixar la ruta, cada click un tram!! si t'equivoques o vols tornar enrrera, amb la tecla de borar (la fletxeta cap a l'esquerra) vas borrant tants punts com vegades apretis la tecla. Si vols cambiar el color o el gruix de la línea ho pots fer a "Estilo, color" del menú de la subpantalla.


Mentre dibuixes la ruta no pots empènyer l'imatge de fons amb la mà (o no he aconseguit trobar-ho...), pots fer-ho amb les tecles de cursor, i, a més, si mantens la tecla apretada de manera que la imatge vagi corrent, tindràs un bonic efecte 3D que et permet veure els desnivells.
Si ja has guardat la ruta (havent tancat la subpantalla) i vols corregir, o seguir la ruta, t'en vas a Editar > Obtener Información, i ja pots segui des de l'ultim punt...

Un cop ja la tens acabada i preparada per posar-la al forn, únicament queda exportant-la a qualsevol dels dos formats del Earth .kml o .kmz, amb el mac es botó secundari del mouse en el nom de la ruta que s'ha generat a Lugares > Mis Lugares > BaseCamp > Riudecanyes i un cop ja tens aquest arxiu fòra del Google Earth, únicament et queda convertir-lo a format .gpx (jo ho faig amb el BaseCamp, però per internet n'hi han tants com vulguis).

Una altra de les coses que pots fer, i molt útil, es veure l'altimetria de la ruta, i així saber el que t'espera; un cop havent fet doble click a la ruta (en aquell moment se't posarà tota la ruta en pantalla) selecciona Editar > Mostrar perfil de elevación. Et dóna informació de distancies, % d'altura, altura guanyada total... etc i també ho pots fer per trams seleccionant en la gràfica el tram que t'interessi.


Truco o trato:
A vegades, hi han camis que, per culpa de la vegetació no saps exactament per on passa, o que et sembla que hi es però quasi no es veu pel desús, però com que vas amb btt i aixó es com anar en tractor... fas un click en el botó superior que hi ha un rellotge i tachan!! pots veure exactament la mateixa imatge però amb diferents anys (fins al 2002!), i com que estàn fetes en diferents èpoques de l'any, les ombres i la vegetació es canviant.
 

 Si vols veure una reproducció virtual, a vol rassant, de la ruta que has preparat, apreta aquest botó... guapo eh?

1 comentari:

  1. Trobo molt útil aquest tutorial, bon truco el de mirar les imatges de diferents anys.
    Felicitats pel blog.

    ResponElimina